Kökleri 1980’li yıllara kadar dayanan 3B yazıcı teknolojisi son yıllarda hızla gelişerek pek çok alanda çözüm üreten önemli bir araç haline geldi. Düşük gelirliler ve evsizler için ucuz ve kullanışlı evler yapılmasından tutun da uzuvlarını kaybetmiş insanlar için uygun bütçeyle protez destek üretilmesine kadar, pek çok alanda artık 3B yazıcıların görev başı yaptığını görüyoruz.
Üç boyutlu yazıcı teknolojisi tıp alanında da önemli gelişmelere ev sahipliği yaptı. 3B biyoyazıcılar sayesinde insanın kök hücresinden elde edilen biyomalzeme ile üretilen yapay organlar, organ nakli bekleyen hastalar için büyük önem taşıyor. Nitekim gelecek 10 yıl içerisinde hastaya özel kemik, kıkırdak, damar ve deri gibi organların cerrahi uygulamalarda kullanılması öngörülüyor.
Tavuğunuz 3B yazıcıda üretilecek!
Geçtiğimiz haftalarda ABD’nin önde gelen fastfood restoranlarından KFC bir duyuru gerçekleştirerek, “geleceğin eti” olarak tanımladığı 3B biyoyazıcıda üretilmiş tavuk eti konusunda Rus şirket 3D Bioprinting Solutions ile ortak bir çalışma gerçekleştireceğini dile getirdi. Tavuk eti, tavuk hücreleri ve bitkisel materyal karışımıyla elde edilecek.
Biyoyazıcı firmasının, KFC’nin imza niteliğindeki lezzetine erişebilmesi için gerekli baharat ve malzeme desteğinde de bulunacak ve orijinal tavuk tadınının tutturulması için çalışılacak. Bu çalışmanın, Beyond Meat gibi etsiz hamburger köftesi üreten markaların çalışmalarıyla karıştırılmaması gerekiyor. Nitekim KFC’nin projesinde hayvansal malzeme kullanımı söz konusu.
KFC tarafından yapılan açıklamaya göre karbon emisyonunu tetikleyen geleneksel et üretimine kıyasla daha az enerji tüketimi ile biyoyazıcıda üretilen tavuk etleri çevre dostu olacak.
3D Bioprinting Solutions’un kurucusu Yusef Khesuani, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:
“3B biyoyazıcı teknolojileri başlangıçta tıp alanında sağladığı faydalarla tanındı. Son dönemde ise gıda sektöründe, et üretimiyle gündemde. Gelecekte, bu teknolojilerin hızlı gelişimiyle beraber 3B yazıcı ile üretilmiş etlere daha fazla kişi ulaşabilecek. Biz de pazarda KFC’nin bu işe ön ayak olmasına yardımcı olacağız.”
3B biyoyazıcı ile üretim süreci zahmetli ve yavaş olsa da gelişmeler bu teknolojinin hızlanabileceği yönünde.
KFC’ye göre biyoyazıcı ile üretilmiş tavuk etleri bu sonbaharda Moskova’da test aşamasına geçmiş olacak. Rusya’daki test sürecinin nasıl işleyeceği, etlerin tüketicilere servis edilip edilmeyeceği ise henüz netleşmiş değil.
3B yazıcılar hayatımızı değiştirmeye devam ediyor. Şayet proje başarılı olursa gelecekte pek çok gıdanın bu yöntemle üretildiğini görebiliriz.