Bilim insanları Electrochemical EYE (EC-Eye) adını verdikleri 3B yapay göz üretti. Yapay göz, daha önce bu alanda üretilmiş cihazlardan daha iyi performans sergilemekle kalmıyor, insanın görüş yeteneğini geliştiriyor.
Biyonik göz teknolojileri görme yetisini kaybetmiş ya da görme yeteneği olmadan doğmuş insanlara umut ışığı olmak adına geliştiriliyor. Şu anda en gelişmiş yapay göz teknolojileri Bionic Vision Australia ve Second Sight gibi firmalardan geliyor. Bu her iki firma da yapay göz çalışmalarını hastalar üzerinde kullanmaya başladı.
Yapay göz teknolojileri temel olarak merkezine kamera yerleştirilmiş gözlük formunda karşımıza çıkıyor. Bu donanımdan geçen bilgi daha sonra kullanıcının retineasına gönderiliyor ve veri burada sinyale dönüştürülerek beynin görüş merkezine aktarılıyor.
Yapılan araştırmalar yapay göz teknolojilerini kullanan hastaların yıllar sonra yeniden ışık oyunlarını görmeye başladığını rapor ediyor. Elbette bu görüş günlük hayatta işlerini devam ettirebilmeleri için yeterli değil ve bazı araştırmalar biyonik gözlerin hızlı hareketleri yakalamada güçlük çektiğini belirtiyor.
Görme engelliler ve görüş kaybı yaşayanlar için umut ışığı
Ancak Hong Kong Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Bölümü araştırmacıları tarafından geliştirilen biyonik gözler kendini bu alandaki diğer tüm cihazlardan ayırıyor.
Electrochemical Eye (EC-Eye) kamera gibi 2 boyutlu bir görüntü sensörü olmaktan ziyade iç bükey eğriye sahip gerçek retina model alınarak üretilmiş. Yüzeyi insan retinasındaki fotoreseptörleri taklit etmek için tasarlanmış bir dizi küçük sensörüyle örtülü. Bu sensörler optik sinir görevi gören sıvı metalden üretilmiş bir kablo demetine bağlanıyor.
Araştırmacı ekip EC-Eye teknolojisiyle yaptıkları testlerde net bir şekilde görüntü elde etmeyi başarmışlar. Ancak bu heyecan verici gelişmeye rağmen EC-Eye’nın sağladığı görü insan gözü ile kıyaslandığında çok yetersiz kalıyor. Ancak araştırmacılar yapay göz üzerindeki sensör sayısını arttırarak insan gözünden daha detaylı bir görü sağlayabilmeyi, hatta insan için gece görüşünü mümkün kılmayı hedefliyor.
Teknolojinin gelişmesi için henüz epey bir yol kat etmesi gerekiyor ama gelecek için umut vadediyor.