COVID-19 salgını sebebiyle hastanelerdeki yoğunluğun artışı karşısında profesyonel sağlık ekiplerine olan ihtiyaç da azami seviyeye yükseldi. İhtiyacı karşılamak isteyen sağlık kuruluşları farklı uzmanlık alanlarına sahip doktor ve hemşireleri Covid-19 hastaları konusunda eğiterek, ihtiyaca cevap vermeyi amaçlıyor. Bazı hastaneler ise sanal gerçeklik teknolojisi kullanarak hastalığı simüle ediyor ve eğitim sürecine etkin bir katkıda bulunuyor.
Amerika’nın Los Angeles şehrinde bulunan Cedars-Sinai hastanesi, 300’den fazla doktora koruyucu giysiler içindeyken hastanın semptomlarını değerlendirme ve yaşam desteği ünitesi bağlama konusunda eğitimi VR teknolojisi ile verdi. Teknolojinin vadettiği uç noktada gerçekçilik ile simülasyonda verilen kararlar bir sonraki aşamaya yönlendiriyor, yanlış ve doğru hareketlerde geri bildirimde bulunuluyor ve hastaya müdahale hızlı bir şekilde öğrenilebiliyor.
Amerika’da ülke çapında hastanelerdeki doktor ve hemşireler, koruyucu ekipmanların doğru şekilde takılması ve çıkarılması, normal şartlarda yalnızca yoğun bakım personeli tarafından kullanılan ventilatörlerin nasıl kullanılacağı gibi konularda eğitim alıyor. Ancak hem zaman hem de kaynak konusunda kısıtlamaların olması VR teknolojisinin devreye girerek boşluğu doldurmasını sağlıyor. VR teknolojisinin ilk uygulayıcılarından olan tıp endüstrisi sanal gerçeklik ile dişçilik alanından ameliyat eğitimlerine farklı görevlerde kullanılıyordu.
Hastanelerin eğitim amacıyla kullandığı Virti isimli yazılım, doktor ve hemşirelerin eğitimi için gerekli kritik detaylı geri bildirimi ve ölçümleri sağlayabiliyor. Geride bıraktığımız 3 haftalık süreçte yazılım Amerika, İngiltere ve İsrail’de 70 bin yeni kullanıcıya ulaştırıldı.
Kursiyerler genellikle, eğitim değerlendiricileri ve diğer kursiyerlerin cam duvarın arkasından eğitim alanın görebildikleri bir ortamda sanal gerçeklik uygulamasıyla eğitim alıyorlar. Uzaktan kontrol edilen ve hasta varsayılan manken üzerinde uygulamalar gerçekleştirilerek sürdürülen eğitim, VR gereksinimlere sahip olan kursiyerler için evde de alınabiliyor.
Geleneksel eğitim yöntemleri için destekleyici bir araç
Bir diğer sanal gerçeklik yazılımı olan Oxford Medical Simulation ise pratisyenlerin acil durumlarda karar verme sürecine katkı sağlayacak senaryolarla eğitim veriyor. Örneğin bir senaryoda bir hemşire sanal hastaya ait geçmişi içeren bir forma sahip olarak müdahale sürecine dahil oluyor. Ardından hemşireden semptomları elindeki hasta geçmişine ait verilere dayanarak değerlendirmesi ve hastanın tepkilerine bağlı olarak gerçek zamanlı karar vermesine yardımcı oluyor. Sanal gerçeklik yazılımı Oxford Medical Simulation, sadece COVID-19 salgınına özgü değil, herhangi bir tıp uzmanının acil durumda karşılaşabileceklerini de simüle ediyor.
Uzmanlar, sanal gerçeklik teknolojisinin geleneksel eğitimlerin tamamlayıcısı olarak kullanılması gerektiğini ve konuyla ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiğinin de altını çiziyor.