Menü İkon
Bloglar
Talha Aynacı - 29.02.2020
Robotlardan Korkmayın!
Talha Aynacı - 20.09.2019
Yeni Sabotaj Silahı: Dronelar
Talha Aynacı - 19.07.2019
FaceApp Ne Kadar Güvenli?
Talha Aynacı - 11.07.2019
Fabrikalar Uzayda!
Özgür Kırtış - 04.01.2019
2019 YILINA YÖN VERECEK 5 TEKNOLOJİ TRENDİ
Selin Oran - 26.12.2018
İYİ BİR PR AJANSININ 12 ALAMETİ
Piar İletişim - 25.12.2018
MOBİLİTEYE YÖN VEREN TEKNOLOJİLER
Piar İletişim - 20.12.2018
DİJİTAL ÇAĞIN DİJİTAL OKURU
Erhan Kahraman - 17.12.2018
VERİYİ DOĞRU YÖNETEN KAZANIYOR!
Dijital dönüşüm ile petrolün yerini veri aldı. Şirketlerin sahip olduğu en değerli kaynak haline gelen veri, iletişim faaliyetleri için de eşsiz bir değer yaratıyor.

Teknoloji dünyasının devlerinin "dünyanın en büyük şirketleri" listesindeki tabelayı petrol baronlarından sökerek alması sadece 10 yıl sürdü. 2000'li yıllarda yılında ExxonMobil, Total ve PetroChina gibi şirketlerin hüküm sürdüğü dünyanın en değerli şirketleri listesine bugün Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Facebook ve Amazon liderlik ediyor. Öyle ki enerjiden teknolojiye doğru yaşanan bu sert geçiş, toplantı odalarında sunum perdesine yansıyan slaytlara da sıklıkla konu oluyor.

Petrol yerini veriye bıraktı. Veriyi toplayan, işleyen ve anlamlı bilgiye dönüştüren şirketler iş dünyasının zirvesine çıktı. "Veri de ne ola ki?" diyen kabile şeflerinin yönettiği topraklarda erozyon tüm hızıyla devam ediyor.

 

Devler ve KOBİ’ler aynı kaynaktan besleniyor

Listenin en tepesini ve en dibini bir kenara bırakalım. Veri, KOBİ'ler için ne ifade ediyor? Rekabetin en yoğun yaşandığı, TÜİK verilerine göre istihdamın dörtte üçünü, toplam işletmelerin ise yüzde 99'unu oluşturan KOBİ ekosistemi, dijitalleşmeyle birlikte yeni bir çağın kapısında duruyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeler, bu yeni dönemde dünya devleriyle aynı mümbit kaynaktan, veriden beslenecekler.

Dijital dönüşüm henüz KOBİ segmentinde emekleme döneminde ve tam da bu yüzden, erken hareket eden kazanıyor. Depolama sistemlerini buluta taşıyan, satış kanallarını dijitalleştiren, iş emirlerini tabletlerden takip etmeye başlayan ve çalışan performansını merkezi sistemler üzerinden yöneten kurumlar sadece daha verimli çalışmakla kalmıyor; aynı zamanda maliyet tasarrufu sağlayıp yeni gelir modelleri oluşturarak rekabette bir adım öne çıkıyor.

Petrol yerini veriye bıraktı ve veriyi elde etmek, işlemek ve yönetmek için kullanılan araçlar her ölçekte şirketin kolayca erişebileceği kadar yaygın hale geldi. KOBİ’ler, yüksek hacimde ve çok farklı kanallardan akan “büyük veriyi” yönetebilecekleri ileri düzey analitik araçlarına eskiye oranla çok daha makul bütçelerle ulaşabiliyor. Büyük veriyi doğru yöneten KOBİ’ler, tüketicilerin fiyata ilişkin beklentileri başta olmak üzere işin büyümesini sağlayacak pek çok kritik bilgiye sahip oluyor. Fiyatlarını doğru ayarlayan, hedeflediği kitlenin beklentilerine daha isabetli yanıt veren şirketler ise kazanan tarafta yer alıyor.

 

Veriyi iletişimde kullanmayı ihmal etmeyin!

İşe ait verinin sıklıkla göz ardı edilen kullanım alanlarından birini ise halkla ilişkiler ve iletişim faaliyetleri oluşturuyor. Pazar liderleri, sahip oldukları veriyi birer iletişim materyaline dönüştürerek, sektörde referans noktası olarak konumlarını sağlamlaştırıyor. Aynı taktiği KOBİ’lerin de kullanmaması için hiçbir gerekçe yok.

Faaliyet gösterdiğiniz sektöre ilişkin pek çok değerli veriye sahipsiniz. Tüketici alışkanlıklarından, dönemsel trendlere kadar birçok konuda elinizde raporlar, istatistikler ve araştırmalar mevcut. Eğer bunları algı yönetiminde, lider iletişiminde ve marka imajını güçlendirmede kullanamıyorsanız, veriden yeterince beslenmiyorsunuz demektir.

Elbette uzman olduğunuz işi yönetmek ve şirketinizin marka imajını güçlendirmek birbirinden farklı beceriler gerektiriyor. Sahip olduğunuz verinin içinde dikkat çekici, “manşet” bilgiyi özenle ayıklamalı, bunu samimi ve hedef kitlenin ilgisini çekecek bir hikayeyle desteklemeli ve doğru kanallar üzerinden yayınlayarak müşterilerinize en etkin şekilde ulaşmalısınız. Bu sürece ayıracak zaman veya insan kaynağınız yoksa, Piar İletişim gibi uzman bir çözüm ortağından destek alabilirsiniz.

Piar İletişim, teknoloji sektöründeki tecrübesi ve bilgi birikimiyle her ölçekte şirketin kendi rekabet sahasındaki gücünü iletişim yoluyla artırmasına destek oluyor. Lider iletişimi, içerik stratejisi, algı yönetimi, medya ilişkileri ve raporlama gibi adımları içeren uçtan uca iletişim danışmanlığıyla, sahip olduğunuz veriyi pazarlama ve iletişim faaliyetlerinde de en etkin şekilde kullanmanızı sağlıyoruz.

Erhan Kahraman - 17.12.2018
Bloglar
Talha Aynacı - 10.07.2020
Facebook’u Boykot Etmek İşe Yarar mı?
Talha Aynacı - 29.02.2020
Robotlardan Korkmayın!
Talha Aynacı - 20.09.2019
Yeni Sabotaj Silahı: Dronelar
Talha Aynacı - 19.07.2019
FaceApp Ne Kadar Güvenli?
Talha Aynacı - 11.07.2019
Fabrikalar Uzayda!
Talha Aynacı - 15.05.2019
İnovasyonun Yeni Mimarları: Müşteriler
Özgür Kırtış - 18.01.2019
5 MADDEDE 2018 YILI HAVACILIK SEKTÖRÜ ANALİZİ
Özgür Kırtış - 04.01.2019
2019 YILINA YÖN VERECEK 5 TEKNOLOJİ TRENDİ
Selin Oran - 26.12.2018
İYİ BİR PR AJANSININ 12 ALAMETİ
Piar İletişim - 25.12.2018
MOBİLİTEYE YÖN VEREN TEKNOLOJİLER
Piar İletişim - 20.12.2018
DİJİTAL ÇAĞIN DİJİTAL OKURU
Erhan Kahraman - 17.12.2018
VERİYİ DOĞRU YÖNETEN KAZANIYOR!